Gombafajok ismertetése
  A gomba nevekre kattintva a megfelelő szövegrészre ugorhat
  • Zsákos-blokkos és farönkös termesztés gombái
  • Zsákos-komposztált aljzaton, takarófölddel fedett termesztés gombái

   A./ Zsákos-blokkos és farönkös termesztés gombái.


   Késői laskagomba (Pleurotus ostreatus). Ennek fajtáit már csak elvétve szaporítják, mert helyettesítik a hibridek, és ezek is termeszthetők farönkön. A hibridek intenzív, zsákos termesztésben alacsony, 8-12 °C-on is termeszthetők (mint a késői laskagomba), de magasabb hőmérsékleten is, továbbá gyorsabban termőre fordulnak, mint a késői laska.


   (Foto: Véssey Ede)


   Hibrid laskagomba fajták. A P. ostreatus és a P. florida keresztezései . Európában ezeket a fajtákat termesztik. Az alacsonyabb hőmérsékletet is jól bírják, de nyáron tartós nagy melegben a fontosabb fajták (HK-35, 357) hűtés nélkül már nehezen fordulnak termőre. Vannak azonban meleget bíró hibridek is (pl. a 18-as), de kalapjuk kisebb, kevésbé exportképesek, viszont hobbi-termesztésnél ez nem probléma.
   Hibrid laskagomba (Foto: Szili Péter)


   Szaka-laska (Pleurotus sajor-caju) Távol-keleti faj, de vannak kutatók, akik a nyári laskagomba egyik fajtájának tartják. Kalapja barnás, húsa kevésbé szívós, a laskagombák között csemegének számít. A magasabb hőmérsékletet is jól tűri, ilyenkor apróbb.


   Szaka (Foto: Szili István )


   Nyári laskagomba (Pleurotus pulmonarius). Hazánkban is előfordul, mégis kevésbé ismert. Kalapjai kisebbek, világosbarnák, hobbi-termesztésre való, könnyen termeszthető gomba.


   Nyári laskagomba (Foto: Szili István)


   Laskapereszke, szilfalaska (Pleurotus ulmarius, Hypsizygus ulmarius). Külföldről származó fajtája hasonló a hibridekhez, de világosabb színű, könnyen termeszthető (nyáron is). Hobbitermesztésre való, zsákon, rönkön, mint a többi laskagomba.


   Szilfalaska (Foto: Szili István )

   fel a lap tetejére


   Shiitake (Lentinula edodes) Távol-keleti gombafaj. Rönkös termesztése Japánban, Kínában stb. nagyon elterjedt, ugyanúgy zsákos-blokkos termesztése is. Hazánkban főként fűrészpor-blokkokon termesztik. Szabályos gomba alakú, kalapja vörösbarna. Világpiaci ára magas, szárítmánya is keresett cikk. Gyógyhatásairól is ismert. Vannak „téli”, átmeneti és nyári törzsei.


   Shiitake (Foto: Vigh Dávid - Champex Kft.)


   Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). A virágkötészetben jól ismert fényes, barna féloldalas kalapú, kemény taplógomba. Gyógyhatásai miatt fűrészporblokkokon, farönkön termesztik, porát kapszulálják, esetleg pl.joghurtba keverve. vagy teaként fogyasztják. Teája C vitaminnal együtt hatásosabb. Melegkedvelő (20 °C felett). Kerti ágyásban is termeszthető, talajtakarással, ez egyszerűbb termesztési módszer.


   Pecsétviaszgomba (Foto: Vigh Dávid - Champex Kft.)

   B./ Zsákos termesztés gombái: (hosszabb ideig komposztált aljzaton, takarófölddel fedve).

   Kétspórás csiperke, sampinyon (Agaricus bisporus). A legismertebb, legnagyobb mértékben termesztett gomba. Alapanyaga 2-3 hétig komposztált lótrágya, a lótrágyához szalma és baromfitrágya keverhető. Nagyüzemek kész, becsírázott komposztot értékesítenek, elsősorban nagybani termesztők részére. Komposztálással (vasvillával vagy géppel) kisüzemek már nem foglalkoznak, de mi azért ismertetjük a termesztését, mert egy kis szakértelemmel ez könnyen kivitelezhető faluhelyen, ahol állattartás is van. Nyáron csak hűvösebb pincében termeszthető. Termesztése teljes sötétségben folyjon, különben az apró gombalegyek lárvái könnyen megtámadják. Kísérletképpen megpróbálkozhatunk termesztésével szalmaféléken, a laskagombák alapanyagán. A csiperke az aljzatra helyezett takaróföldön terem. Kertben is termeszthető.


   Csiperke (Foto: Szili István )


   Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus). Parkokban, kertekben is előfordul. Nem tartós gomba, hamar megfeketedik és elfolyósodik. Fiatalon, keményen szedve, hűtőszekrényben (esetleg vízbe téve) 2-3 napig eláll. Jó ízű gomba, de piacon nem árusítható. Termesztése megegyezik a csiperkéével, de egy kevés fényre szüksége van. A nyári meleget ez a gomba sem kedveli. Gyógyhatását is kimutatták: fogyasztása (plussz C-vitamin ajánlott) csökkenti a vércukorszintet.


   Gyapjas tintagomba (Foto: Vigh Dávid - Champex Kft.)

   fel a lap tetejére

© Szili István, Szendrőiné Együd Cecília | frissítve 2015
Levél Szili Istvánnak Jogi nyilatkozat és felhasználási feltételek | Impresszum