Rólam

Szili István kertészmérnök, növényvédő szakmérnök

vagyok, 1967 óta foglalkozom gombakutatással, gombacsíra készítéssel. 1980 óta önálló mezőgazdasági kistermelőként saját laboratóriumomban gombacsíra előállítással foglalkozom. Tapasztalataimból több szakkönyv született a gombatermesztésről. A honlapon szereplő gombafajok közül a laskagomba a kedvencem.

Foglalkozom laskagomba fajták előállításával is. Laboratóriumomban 150-200 gombatörzset tartok fönn. Figyelmemet az utóbbi években a gyógyhatású gombák is felkeltették. Szeretném elősegíteni, hogy a nagyüzemi gombatermesztés mellett a hobbi gombatermesztés is létjogosultságot nyerjen. A szemcsíra előállításához oltópálcákat készítünk, ezek árusításával is foglalkozunk, elsősorban csírakészítéhez. Külön steril helyiséget alakítottam ki a szemcsíra oltáshoz.

A gombacsíra átszövetése szabályozott hőmérsékletű helyiségben történik. Az általam bemutatott módszerekkel otthon is szép sikereket érhetnek el, mint a zsákos termesztési módszerrel a képen látható Lukács János, aki szaka laskagombát termesztett.